2012. március 6., kedd

Tartós fogyás titka!

Szép napot kedves olvasóim!
Hogy álltok? Arra vagyok kivancsi, hogy Ti, hogy erzitek magatokat, nem arra, hogy mennyit mutat a mérleg! Én szépen alakulok azt érzem, a hasam szemmel láthatóan laposabb, az étkezéseim rendszeresek, nem zabálok, nem csábulok el! 

Gyümölcs napom van, szóval receptet nem, de egy két jotanácsot megosztok Veletek azzal kapcsolatban, milyen módszerekkel tarthatjuk meg a súlyunkat!



  • A diéta legyen szokás, ne egy időszakra koncentrálódjon!

Igen tudom, 90 napos diéta amit mind alkalmazunk, de lesz élet a dieta utan is! Ez a 90 nap igazabol azert van meghatarozva, hogy ráneveljen egy bizonyos életformára, javulnak az étkezési szokásaid, rendszerességet teremt az életedben amellett, hogy súlyt vesztesz. Az bizonyos, hogy tartós fogyást nem lehet ugy elérni, hogy időközönként diétába kezdesz. A "most éppen diétázom" mondatban érződik az időlegesség, ezzel együtt a bukás veszélye is, mert mi lesz veled "amikor éppen nem diétázol"? Szoval ez a 90nap remek arra, hogy tudatosan kialakits magadanak jó szokasokat, amik szép lassan legyőzik a rosszakat! 



  • Próbálj fehérjedúsan étkezni!
Az izomleépülés ellen (ami a fogyókúrák és a sulyvesztés egyik veszélye) azzal segíthetsz, ha fehérjedúsan étkezel. Ami a mi esetünkben annyit jelent, hogy fehérjenapon együnk sok fehér húst, sovány sajtokat, tejterméket! Éljünk az alaklommal, hogy megtehetjük! Nem arra öszöntözlek, hogy ész nélkül zabalj fehérje napon! 

  • Kicsit egyél kevesebbet, mint amennyire szükséged van!
Ezt elérheted úgy is, hogy kevesebb kalórát viszel be egy kicsivel, vagy többet mozogsz. A legjobb ha a kettőt kombinálod! Fogyassz a napi kalóriaszükségletedhez képest 15-20%-al kevesebbet és mozogj többet! Ha sokkal kevesebb kalórát viszel be egy nap, akkor valószínüleg több kg-ot fogsz veszteni, de nem zsírt, hanem izmot!!! Ezt lehet egy darabig csinálni, de előbb vagy utóbb belebuksz, a kilók gyorsan visszajönnek rád, de nem izom formajaban, hanem zsír! Ami ugye roszabb mint előtte. Normal esetben 0,5-1kg-ot lehet leadni hetente, ha többet adsz le, akkor növeld a kalóriabeviteled, mert izmot is vesztesz! 

Hogyan szamolhatod ki a napi alapanyagcserédet egyszerűen: 
Életkor: 10-17év-----12,2xtt.+746
              18-29év-----14,7xtt. +496
              30-59év-----8,7xtt. +829
              60 felett----10,5xtt. +596
Vagyis en pl. 23 éves vagyok és 65 kg, akkor 14,7X 65+496=1451,5
Ez az amit akkor is felhasználok egy nap, ha csak fekszek. 

Ha a napi energiaszükségletedet szeretnéd meghatarozni, akkor ezt az erteket, kell megszoroznod átlagosan 1,5-el, vagyis 1451,5X1,5= 2177,25
Vegyuk ennek a 80%át = 1741,8 (ez az amit el kell fogyasztanom egy nap, ahhoz, hogy fogyásom tartós legyen és zsírt veszitsek, ne izmot! Persze rendszeres testmozgassal ebből még égetek el kcal-t).
  • Koplalás helyett alkalmazz zsírégető edzésformát!
A több kalória elégetése mindig jobb megoldás, mint a szervezeted éheztetése. Sokan ennek az ellenkezőjét csináljuk: nem vagy alig mozgunk és ezt probaljuk kompenzalni azzal, hogy alig eszünk, ami az előző pontban tárgyalt következményekhez vezet. Egy rendes edzés után az még 36 óráig dolgozik neked utánna!!! 

  • Ne hagyj ki étkezést!
Kisebb adagok, de rendszeresen! Következmény: kevésbé leszel éhes, szervezeted ellátottnak érzi magat. Napi 5 étkezés (tízóraival és uzsonnával) a legjobb. 

  • Ne siettesd a fogyást!
Ne akarj 0,5-1 kg-nál többet leadni hetente! Ez az amit heti szinten biztonságosan és egészségesen leadhatsz (persze nagyon nagy sulyfelesleg esetén ez kicsivel több). A szabály tehát: minél lassúbb a fogyás, annál tartósabb!! 

Remélem ez a poszt hasznos volt számodra, ha eddig is hasonló módon alkalmaztad a dietat, akkor ügyes vagy, ha nem, akkor érdemes elgondolkozni rajta! Ha valami nem világos irj nekem nyugodtan.
Szép napot
Lara

1 megjegyzés: